2023 Seçimleri Ne Zaman?

2023 Seçimleri Ne Zaman?

 

2023 seçimleri 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacaktır. Fakat söz konusu olan seçim için erken seçim gelirse nisan gibi seçim gerçekleşebilir. Şu an için bilinen tarih 18 hazirandır. Tüm Türkiye genelinde yapılacak olan seçimler 18 Haziran‘da ve Türkiye’nin tüm bölgelerinde aynı anda gerçekleşecektir.

18 yaşından büyük tüm bireyler oy kullanabilecektir. Seçim zamanında seçmenler belirli 1 saat aralığında oylarını kullanabilecektir. Genel seçimlerde oy kullanacaklar iki farklı şekilde oy kullanabilir. Genel seçimlerde kullanabileceğiniz oy şu şekildedir;

Cumhurbaşkanı seçimi 

Milletvekili seçimleri

Ayrıca herkesin bağlı bulunduğu ikametgah da en yakın okula giderek seçim için oyunu kullanabilmesi mümkündür. İkametgaha bağlı olan en yakın okul seçmen kişilerin kendi tercihi olmayacaktır. Bu belirleme muhtarlık tarafından yapılıp seçmenlere seçimden önce bildirilecektir. Seçim öncesinde mutlaka nerede oy kullanacağınızı sorgulamalısınız.

 

2023 Seçimleri Ne Zaman?

Seçim Tarihi Ne Zaman?

2023 Milletvekili Seçimleri Ne Zaman?

Belediye Seçimleri Ne Zaman?

Muhtarlık Seçimleri Ne Zaman?

2023 seçimlerinde Türkiye genel seçimleri yapılacaktır. Genel seçimler kapsamında cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimleri her beş yılda bir yapılmaktadır.

Yurt içinde ve yurt dışındaki seçmenler aynı tarihlerde oy kullanabilecektir. Mahalli idarelerde seçim beş yılda bir ve her yılın mart ayının son pazar günü oy verilebilmesine imkan tanıyacak şekilde gerçekleşir. Oy kullanmak isteyen seçmenler yurt içinde ya da yurt dışında oylarını en yakın okulda gerçekleştirebilecektir.

 

Seçim Tarihi Ne Zaman?

18 Haziran 2023 Pazar günü

Seçim tarihi Türkiye’de ve yurtdışında 18 Haziran 2023 Pazar günü yapılacaktır. İstisnai durumlar dışında bu tarihi nettir. 2023 yılında yapılacak genel seçimler cumhurbaşkanlığı seçimleri ile milletvekili seçimleri ve belediye seçimleri olarak gerçekleşecektir.

Ayrıca muhtarlık seçimleri de seçim yaparken seçmenlerin oy kullanabilmesine imkan tanıyacaktır. Kısacası seçmen cumhurbaşkanı, milletvekili, belediye ve muhtarlık seçimlerinde aynı anda oy kullanacaktır.

O sebepten dolayı bir sonraki beşinci sene 2023 18 Haziran tarihine denk gelmiştir. Sabah saatlerinde başlayacak olan oy kullanma süreci akşam saatlerine kadar sürecektir. Tüm seçmenler ikametgahına bağlı olan en yakın okulda seçimlerini yapabilecektir.

2023 Milletvekili Seçimleri Ne Zaman?

Milletvekili seçimleri genel seçimler ile birlikte yapılacaktır. Bu kapsamda milletvekilleri seçimi de cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte beş senede bir gerçekleşmektedir.

Seçmenler milletvekili ve cumhurbaşkanı oy pusulasında tercih edebilecektir. Oy pusulasında cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili ve belediye ile muhtarlık seçimleri yer alacaktır. 

Milletvekili seçimleri genel seçimler gibi beş senede bir yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı genel seçimlerin tümünde 2023 18 Haziran tarihinde oy kullanılacaktır.

Oy kullanmaya uygun olan 18 yaşından büyük kişiler milletvekili seçiminde ve cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanabilecektir. Seçmenler ayrıca oy pusulasında belediye ya da muhtarlık seçimlerini yapabilecektir.

 

Milletvekili seçimlerinde her il adayları oy pusulasında bulunacaktır. Milletvekili adayları bağlı bulunduğu parti ile birlikte oy pusulasında tercih edilebilecektir.

Oy pusulasında sırayla tüm milletvekilleri hangi partiye bağlı bulunduğuna göre sıralanarak listelenecektir. Ayrıca partinin logosu ve milletvekili hakkındaki bilgiler oy pusulasında yer alacaktır.

Belediye Seçimleri Ne Zaman?

Belediye seçimleri 2023’te Türkiye genelinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu tarih istisnai durumlarda değişebilir. Seçmenler belediye seçimlerinde 2023 yılının haziran ayında oy kullanabilecektir. Yerel seçimlerden biri olan belediye seçimleri beş yılda bir yapılmaktadır. Diğer seçimler gibi her beş senede bir yenilenmektedir. 

Belediye seçimleri beş yılda bir gerçekleşeceği için bir sonraki beş yıl 2023 tarihine denk gelmektedir. 2023 yılı içerisindeki belediye seçimleri oy pusulasında seçmenlerin tercih edebileceği Büyükşehir belediye ve ilçe belediyelerinden oluşacaktır. Adayların il ya da ilçe belediyelerine oy kullanabilmesi için pusula düzenlenecektir.

Muhtarlık Seçimleri Ne Zaman?

Muhtarlık seçimleri diğer seçimler gibi 2023 tarihinde yapılacaktır. Muhtarlık seçimlerinde 18 Haziran 2023 tarihinde seçmenler oy kullanabilecektir.

Muhtarlık seçimlerinde oy kullanacak kişiler muhtar adayları arasından dilediğini tercih ederek oy pusulasında belirtebilir. Oy pusulasında tüm muhtar adayları sırayla belirtilmektedir. Ayrıca her seçim için ayrı pusula bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı, milletvekili, belediye ve muhtarlık seçimlerindeki pusulalar ayrı zarflara konur.

Yerel seçimler kapsamında muhtarlık seçimleri yapılacaktır. Muhtarlık seçimlerinden önce aday olan muhtarlar pankart ve ilanlarla duyuru yapacaktır. Seçimden önce muhtar adayları listesini belediyeden öğrenebilmeniz mümkündür. Muhtarlık seçimlerinde muhtar olacak aday kendini aday göstereceği yerde ikamet etmelidir. Ayrıca diğer şartlarda tüm muhtar adaylarında bulunmalıdır. 18 yaşından büyük kimselerin muhtarlık adayı için başvuru yapabilmeleri mümkündür. Muhtarlık için gerekli şartları Yüksek Seçim Kurulu tarafından öğrenebilirsiniz.