Deprem korkusu! İşte İstanbulluların en çok göç ettiği il

İstanbul’da deprem riski olan bölgelerde oturanlar çevre illere göç etmeye başladı. Peki İstanbul'dan en çok göç alan il hangisi? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı cevapladı

Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul'dan göç hızlandı. Ayrılanlar için peki ilk rota neresi? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kira fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar ve ev fiyatlarında yaşanan artışlar İstanbul’da oturmayı inanılmaz zorlaştırıyor.

‘100 METREKARE DAİRENİN KİRALIK FİYATI 12 BİN TL’

Günümüzde İstanbul’da 100 metrekare kiralık dairenin ortalama kira fiyatı artık 12 bin TL’nin üzerine çıktı. 100 metrekare satılık dairenin de ortalama satış fiyatı 2 milyon 600 binin üzerinde çıktı.

‘FİYATLAR YÜZDE 20-30 DAHA FAZLA’

Özellikle sıfır konutlarda veya yakın zamanda yapılmış konutlarda bu fiyatlar yüzde 20-30 daha fazla seyrediyor. Aslında kimse artık İstanbul’da kalmak hatta İstanbul’a tayin olmak bile istemiyor.

Başta memurlar olmak üzere İstanbul’un artık gerçekten çok zorlayıcı bir hayat seviyesinde olduğunu söylemek mümkün. Tabi fiyatlar açısından ve hayatın daha kolay olduğu yerlere bir eğilim var.

‘GÖÇLER MAKUL FİYATLI YERLERE YAPILIYOR’

Tabi bunu deprem de önemli ölçüde tetikledi. İstanbul’un merkezinde olup da güvensiz yapılarda oturanlar özellikle EYT düzenlemesi sonrasında da farklı illere göç etmeyi şimdiden planlıyorlar. Tabi İstanbul EYT çerçevesinde 100 binin üzerinde bir emekli potansiyeline sahip. Bu nüfusun belli bölgelere rağbeti olası gözüküyor. Ama ilk önce konut fiyatlarının aslında en makul olduğu iller çerçevesinde göçler değerlendiriliyor.

İŞTE İSTANBUL’DAN EN ÇOK GÖÇ ALAN İL

 

Bunlardan gerek deprem riskinden arındırılmış olması nedeniyle Trakya’nın kuzey kısmı olan Kırklareli, o bölgedeki ilçeleri ve Edirne bölgesi bu noktada öncelikli lokasyonlardan biri diyebiliriz.

 

Özellikle bu hat Anadolu yakasında ise Kocaeli’nin Kuzey sahillerindeki Kandıra gibi bölgelerle başlayıp, Sakarya’da Karasu sahillerine kadar da uzanıyor.

 

Buralarda gerçekten çok daha makul fiyatlara taşınmaz bulabilmek, depremden zemin riski nedeniyle sıyrılabilmek mümkün. Her iki lokasyonda kuzey Anadolu otobanının çıkışlarının bulunması bu bölgelerin ulaşımlarının da özellikle İstanbul merkezine kolaylıkla erişim imkanı sağlıyor.

Tabi Anadolu’nun farklı illerine göçleri de değerlendirenler var. Deprem riski nedeniyle Konya, Karaman, Ankara bölgesinde Kırıkkale gibi iller müşterilerin özellikle gayrimenkul fiyatlarının makul olması nedeniyle tercih edilebilir diğer lokasyonlardır.

 

‘YAZLIK BÖLGELERDE DEĞİŞİM VAR’

Bir diğer değişim de yazlık bölgelerde yaşanıyor. Aslında pandemi döneminde yıldızı parlayan yazlıklar son birkaç yıldır kullanım amacını kaybetmeye başlamıştı. Artan fiyatlar sonrasında daimi konaklama alternatifi olarak yazlıkların kullanıldığını söylemek mümkün.

‘İSTANBUL’DA GÜVENLİ ALAN KİŞİ BAŞI 50 SANTİMETREYE DÜŞTÜ’

Tabi bu çerçevede insanlar bir afet olursa geçici olarak nerede konaklayabiliriz diye sorguluyorlar. İstanbul gibi büyükşehirlerde aslında güvenli alan dediğimiz afet durumunda kullanılabilir alan seviyesi çok düşüktür. Yurt dışı ortalamalarında kişi başı 3 metrekarelere varan güvenli alan kısmı neredeyse şehrimizde 50 santimetrekareye kadar düşmüş vaziyette.

‘SİLİVRİ, ÇANAKKALE’DE ARSALARA RAĞBET VAR’

Özellikle Silivri başta olmak üzere Çanakkale ve çevre illerde prefabrik ev yapımı ya da taşınabilir ev dediğimizi Tiny house modelinde arsalara çok büyük rağbet var.

Genel anlamda değişim ve dönüşüm çok hızlı bir şekilde İstanbul başta olmak üzere bazı büyükşehirlerimizi etkisi altına almış vaziyettedir.

‘KİRALAR VE SATILIK FİYATLAR ARTACAK’

Kiralar başta olmak üzere satış fiyatlarının artacak inşaat malzemeleri nedeniyle çok daha yükseleceğini düşünüyoruz. Bu noktada özellikle devletin barınma ihtiyacına yönelik yapmayı düşündüğü 1.5 milyon konutluk yapı stokunun çok önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söylemek mümkündür.

İSTANBUL’UN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ NASIL OLACAK?

Bunun da 500 bininin Anadolu yakasında, 500 binini Avrupa yakasında kuzey bölgelerde inşası planlanıyor. Arnavutköy, Başakşehir hattı Avrupa yakasında düşünülürken Anadolu Yakası’nda da Sultanbeyli, Çekmeköy gibi hatlar bu kapsamda değerlendiriliyor.

İSTANBUL’DA SATILIK DAİRE İLANLARINDA BİR ARTIŞ VAR MI?

İlan bazında özellikle dikkatimizi çeken husus ikinci el ya da eski evlere yönelik ilan sayısında artış var. Bu evleri satıp daha güvenilir yerlere taşımak isteyen vatandaşlar evlerini bu noktada sıra ile satışa çıkarıyorlar.

‘TAŞINMA FİYATLARI İKİ KAT ARTTI’

Son 15 gündür taşınmalarda yoğun bir hareketliliği gözlemliyoruz. İstanbul’da taşınma fiyatlarında bile 1 ayda iki kat artış yaşandı.

Eski bölgelerden Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar gibi bitişik nizamlı eski yapılarda olan yerlerin kuzey bölgeye doğru kaymaya çalıştığını, TOKİ konutlarına bu dönem yoğunluk olduğunu söylemek mümkün.