Hastane Randevu İptal Etme Nasıl Yapılır? Tüm Detaylı Bilgileri!

İçindekiler [Gizle]

Hastane Randevu İptal Ne Amaçla Yapılır?

Hastane Randevu İptal Etme Yöntemleri Nelerdir?

Telefon İle Hastane Randevu İptal Etme

MHRS İle Randevu İptal Etme

E-Nabız İle Randevu İptal Etme

Hastane randevu iptal etme işlemi, hastaların çeşitli sebeplerde muayene olmaya gidememeleri halinde yapılır. 2010 yılında hayata geçen bir düzenleme neticesinde devlet hastanelerinde önceden randevu alma zorunluluğu getirilmiştir. Randevular, MHRS üzerinden alınır. Hastane randevu iptal etme işlemi de MHRS üzerinden yapılır.

 

Hastane randevu iptali hem hastanın kendisi hem de hekimler için önemlidir. Randevusuna gelmeyen hastalar, başkalarının muayene olması önünde engel teşkil eder. Öte yandan hekimler de programlarını planlarken zorluk çeker.

İptal işlemleri son derece kolay bir şekilde internet ya da telefon üzerinden yapılabilir. Böylece mevcut randevunuzu iptal ederek ileri bir tarihe alabilirsiniz. Sadece kendiniz için değil çocuğunuz için de bu işlemleri yapma şansınız vardır.

Hastane Randevu İptal Ne Amaçla Yapılır?

Hastane randevu iptal çeşitli amaçlarla yapılabilir. Ani bir işiniz çıktığında iptal hakkınızı kullanabilirsiniz. Öte yandan yanlışlıkla alınan bir randevu da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda iptal yaparak farklı bir saat-tarih belirleyebilirsiniz.

Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle pek çok hasta sıra bulmakta zorlanmaktadır. Bu durum tedavilerin gecikmesine ve hastaların sağlıklarını kaybetmesine neden olur. Bu nedenle zamanında iptal işlemi yapmanızda fayda vardır.

MHRS randevunuzu en geç muayene saatinize 60 dakika kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. İptal işlemini yapmayanlar için herhangi bir yaptırım söz konusu değildir. Ancak başkalarının hakkına girmemek adına bu işlemi yapmanızda fayda vardır.

Hastane Randevu İptal Etme Yöntemleri Nelerdir?

Hastane randevu iptal etme yöntemleri arasında telefon, internet ve e-Nabız yer alır. MHRS ve e-Nabız’ın internet sitesinden ya da mobil uygulamasından randevunuzu iptal edebilirsiniz. Aynı zamanda MHRS telefon numarası üzerinden de bu işlemi iptal etme şansınız vardır.

Dilerseniz e-Devlet üzerinden MHRS sistemine ulaşarak iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için turkiye.gov.tr adresine girerek arama alanına MHRS yazarak sisteme erişebilirsiniz.

Telefon İle Hastane Randevu İptal Etme

Telefon ile hastane randevu iptal etme işlemi için aramanız gereken numara 182’dir. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin telefon numarası olan 182’deki yetkiliye kimlik numaranızı vermelisiniz. Yetkili, kimlik numaranız üzerinden aldığınız randevu bilgilerine ulaşır. Birden fazla randevunuz olması halinde hangisini iptal etmek istediğinizi belirtmelisiniz.

Alo 182 üzerinden randevu alma işlemini de yapma şansınız vardır. İl, ilçe, hastane seçimini yaparak uygun gördüğünüz tarih için randevu oluşturabilirsiniz. Randevu alırken tarih ve saat kararınızı düşünerek vermelisiniz. Aksi takdirde sonradan Hastane randevu iptal etme işlemi ile uğraşmak zorunda kalırsınız.

Telefon ile aldığınız randevuyu internetten ya da internetten aldığınız randevuyu telefondan iptal edebilirsiniz. Bu sayede o anki koşullarınız için uygun olan duruma göre iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

MHRS İle Randevu İptal Etme

MHRS ile randevu iptal etme işlemi için mhrs.gov.tr adresine girmelisiniz. Dilerseniz MHRS mobil uygulamasını indirerek de hastane randevu iptal etme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. MHRS adresine girdikten sonra karşınıza aşağıda yer alan ekran çıkar.

Bu ekrandan “Randevu Al” seçeneğine tıkladığınız takdirde şifre alanına ulaşırsınız. MHRS şifreniz varsa onunla giriş yapabilirsiniz. Yoksa e-Devlet şifresini kullanarak da giriş yapma şansınız vardır.

e-Devlet ile giriş seçeneğini tercih ettiğiniz takdirde aşağıda yer alan ekrana yönlendirilirsiniz.

Buradan e-Devlet şifresi, e-imza ve internet bankacılığı gibi farklı yöntemlerle giriş yapabilirsiniz. Giriş aşaması tamamlandıktan sonra MHRS ana ekranında mevcut randevularınız görünür.

Randevularım kısmında tarih, saat, hekim, hastane ve poliklinik bilgileri yer alır. Bu kısımda kırmızı kutucuk içerisinde bulunan “x” işaretine tıklayarak randevu iptalini gerçekleştirebilirsiniz.

İptal işleminden sonraki on dakika boyunca randevuyu geri alma şansınız vardır. Bu işlem hatalı bir şekilde yapılan iptallerin yol açtığı hak kaybını önler. Bu sayede aynı randevuyu mavi kutucuğun içerisinde yer alan geri al işaretine basarak alabilirsiniz.

Bahsi geçen işlemlerin tamamını MHRS mobil uygulaması üzerinden de yapma şansınız vardır. Böylece cep telefonunuzdan randevunuzu iptal edebilir ve başka bir randevu alabilirsiniz. Bunun için Play Store ya da IOS kullanarak uygulamayı cihazınıza yüklemeniz gerekir. Geri kalan işlemler hemen hemen aynıdır.

E-Nabız İle Randevu İptal Etme

E-nabız ile randevu iptal etme imkânınız vardır. Bunun için enabiz.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adrese girdiğiniz vakit karşınıza aşağıda gösterilen ekran gelir.

Yukarıdaki ekrandan e-Nabız şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-İmza kullanarak da sisteme erişebilirsiniz. Giriş aşaması tamamlandığında ekranın orta kısmında mevcut randevu bilgileriniz görünür.

Randevu bilgilerinizi inceleyerek gerekli durumlarda iptal işlemini yapabilirsiniz. Bunun için iptal yazan kısma tıklamanız gerekir. İptal işleminden sonra MHRS sisteminden giriş yaparak tekrar aynı randevuyu alabilirsiniz.

e-Nabız sisteminden randevu iptal etme işleminin yanı sıra pek çok işlem yapabilirsiniz. Geçmiş randevu bilgileriniz, tahlilleriniz ve diğer sağlık işlemleriniz e-Nabız’da görünür. Randevu alma, iptal ve aşı randevusu işlemleri de buradan yapılır.

Hastane randevu iptal etme işlemini tamamladıktan sonra kendinize yeni bir randevu tarihi belirleme şansınız da vardır.

Hastane Randevu İptal Ne Amaçla Yapılır? Hastane Randevu İptal Etme Yöntemleri Nelerdir? Telefon İle Hastane Randevu İptal Etme