Maksimum Haber Başvuru 2022 - Öğrencilere Para Yardımı Başvurusu (Her Öğrenciye 2.852 TL)

Devlet tarafından öğrencilere verilen para yardımı başvurusu nasıl yapılırÖğrencilere para yardımı başvuru formu, Öğrencilere para yardımı yapılacak mı sorularına detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağım. SED, Kaymakamlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan öğrencilere para yardımı sorgulama ve desteği şartları için yazımızı okuyabilirsiniz.

2022 Öğrenci parası, başta öğrenciler olmak üzere eğitim gören ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin tümünün ilgilendiği fiyatlardır. Bu konuda Öğrencilere Para Yardımı Başvurusu 2022 yılında nasıl yapılır, Lise, ilkokul, orta okul, üniversitede okuyan öğrenciye devlet para yardımı nedir, nasıl alınır, başvuru şartları nelerdir, ne kadar yapılır, e-devlet okul parası başvuru formu hakkında merak ettiklerinizi detaylarıyla bilgilendiriyoruz. Okuyan öğrencilere para yardımı, Şehit, Gazi çocuklarına eğitim öğretim yardımı, YKS, SED, ŞEY, SGK Para Yardımı Başvurusu 2022 hakkında merak edilen başvuru şartları ve detaylar içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

2022 yılı Kasım ayında üniversite öğrencilerine ailelerin yanına ulaşım için 2 kez yol ücreti ödemesi müjdesi verildi. SYDV yardımı alan üniversite öğrencilerine yılda iki kez olmak üzere ailelerini ziyaret etmeleri için yol ücreti ödemesi yapılacak.

 

Öğrencilere Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrencilere okul para yardımı çocuğu okuyan ihtiyaç sahibi ailelere ve velilere yapılan bir ödeme çeşididir. İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim ve okul masrafları nedeniyle okulu bırakmaması ve okullarına devam edebilmesi için yardım parası olarak bilinir.

Okul yardım parası almak isteyen öğrencilerin aileleri ise gerekli kurumlara yardım başvurusu yapması gerekmektedir. Kaymakamlıklara Bağlı SYDV’lere ve il meclisine okul parası başvuru dilekçesi ile yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek diğer şartları da sağlayarak başvuru yapılmalıdır.

 

Öğrencilere okul para yardımı çocuğu okuyan ihtiyaç sahibi ailelere ve velilere yapılan bir ödeme çeşididir. İhtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim ve okul masrafları nedeniyle okulu bırakmaması ve okullarına devam edebilmesi için yardım parası olarak bilinir.

Okul yardım parası almak isteyen öğrencilerin aileleri ise gerekli kurumlara yardım başvurusu yapması gerekmektedir. Kaymakamlıklara Bağlı SYDV’lere ve il meclisine okul parası başvuru dilekçesi ile yardıma ihtiyacı olduğunu belirterek diğer şartları da sağlayarak başvuru yapılmalıdır.

 

Para Yardım Türleri Öğrenci Yardım Miktarları (TL) Yardım Alacak Kişiler
SED Öğrenci Yardımı Bakım Tedbirli 18 yaş: 1.267,69 Lira
Okul Öncesi Dönemde Olan ya da Okula Gitmeyen Çocuk için: 1.584,61 Lira
İlköğretime (1.sınıf/8.sınıf) Giden Çocuk için: 2.376,92 Lira
Ortaöğretime (9.sınıf/12.sınıf) Giden Çocuk için: 2.535,38 Lira
Yüksek Öğretime Giden Çocuk için: 2.852,31 Lira
Geçici Ekonomik Destek 1.Kat: 3.169,23 Lira
Geçici Ekonomik Destek 2.Kat: 6.338,46 Lira
Geçici Ekonomik Destek 3.Kat: 9.500,69 Lira
İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
ŞEY Öğrenci yardımı Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı tarafından ŞEY kapsamında kız ve erkek çocuklara 90 TL ve 150 TL arasında yardımlar yapılır. İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
Sen Oku Diye Eğitim yardımı İstanbul’da oturan ve okuyan öğrenciler İBB’nin düzenlediği Sen Oku Diye proje kapsamında 300 TL eğitim desteği vermektedir. Sen Oku Diye Eğitim Desteğine başvuru yapabilir detaylı bilgi alabilirsiniz. İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
Engelli Öğrencilere eğitim yardımı Engelli Öğrencilere KDV hariç bireysel için 1.513 TL, grup eğitimi için de 424 TL Özel Eğitim Desteği verilir. İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
Şehit, harp/ vazife malullerinin çocuklarına SGK Eğitim yardım Şehit çocukları harp/vazife malullerinin hem kendileri hem de İlköğretim Ortaöğretim yükseköğretimde öğrenim gören çocukları için 2.697 TL- 5.394 TL arasında eğitim-öğretim yardımı yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
KYK Bursu yardımı KYK bursu yükseköğretim öğrencilerine Aylık 850 TL yapılır.
Yüksek Lisans öğrencilerine 1.700 TL ve Doktorada 2.550 TL olarak yapılır.
Burs almaya hak kazananlar
Pandemi öğrenci yardımı 1.000 TL pandemi yardımı olarak kırtasiye, eğitim ve okul malzemeleri yardımı yapılır. Kırtasiye, eğitim ve okul malzemeleri yardımını almak için İhtiyaç sahibi aileler ve okuyan çocukları
VGM Yabancı uyruklu öğrencilere burs yardımı Yabancı uyruklu öğrencilere 8 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) süreyle 650 TL burs verilir. Burs almaya hak kazananlar
Üniversite öğrencilerine VGM burs maddi yardım Eğitim Yardımı almaya hak kazanan öğrencilere eğitim yardımı aldıkları süreler içerisinde her eğitim döneminde 8 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, ) süreyle 650 TL eğitim yardımı yapılmaktadır. Burs almaya hak kazananlar
Lise öğrencilerine VGM burs maddi yardım Eğitim Yardımı almaya hak kazanan öğrencilere eğitim yardımı aldıkları süreler içerisinde her eğitim döneminde 9 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) süreyle 200 TL eğitim yardımı yapılmaktadır. Burs almaya hak kazananlar
Kaymakamlık (SYDV) öğrenci yardım parası Kırtasiye yardımı İhtiyaç sahibi okuyan çocuklara
Öğrenciye taşımalı eğitim yardımı 1.3 milyon öğrenci taşımalı eğitim, yemek yardımı alacak, destekleme yetiştirme kurslarına kaynak aktarılacak, ücretsiz kitap dağıtımı, özel okul desteği sürecek. İhtiyaç sahibi okuyan çocuklara

 

 

2022 Şehit ve Gazi Çocukları SGK Eğitim-Öğretim Yardım Parası Ödeniyor

SGK tarafından 2022 yılında Şehit ve Gazi Çocukları Eğitim Yardım Parası veriliyor. Şehitlerin çocuklarının ve harp/vazife malullerinin hem kendileri hem de çocukları için 2022 eğitim öğretim yardımı başvurusunda bulunan ailelerin ilkokul, lise ve üniversitede okuyan çocuklarına 2.697 TL ila 5.397 TL eğitim yardımı yapılıyor.

Bu kapsamda 2022 Şehit ve Gazi Çocukları Eğitim Yardım Parası aşağıdaki gibidir:

İlköğretim için 2.697 TL,

Ortaöğretim için 4.045 TL,

Yükseköğretim için 5.394 TL

Öğrenciler için toplam 19.501 öğrenciye 73.6 Milyon TL okuyan öğrencilere eğitim-öğretim yardımı yapıldı.  

19.501 öğrenciye 73.6 Milyon TL okuyan öğrencilere eğitim-öğretim yardımı

Şehit çocuklarına, Harp/vazife malulleri ve çocuklarına, müracaata gerek kalmaksızın 2022 Eğitim ve öğretim yardımı ödemeleri:

4/a ve 4/b statüsünden aylık alan hak sahiplerinin ödemeleri banka hesaplarına,

4/a ve 4/b statüsünden aylık almayan hak sahipleri ile 4/c statünden aylığını Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank, Burganbank, Denizbank, Fibabanka, Garanti Bankası, Ing Bank, İş Bankası, Şekerbank, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve PTT şubelerinden alanlar için aynı banka şubesine

Aylığını bu bankalar dışındaki bankalardan alanlar için ise Ziraat Bankası şubelerine gönderilecek olup, hak sahiplerinin veya yasal temsilcilerinin, T.C. kimlik numaraları ile bankaya müracaat etmeleri halinde ödemeleri gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, https://uyg.sgk.gov.tr/EgitimOgretimYardimi/ linki üzerinden T.C. Kimlik numaraları ile eğitim ve öğretim yardımı tutarı ve ödeme yapılacak banka bilgisine ulaşılabilecektir.

SGK Eğitim Yardımı Başvurusu e-Devlet Nasıl Yapılır?

Şehit, harp/vazife malullüğünü gerektiren nedenlerle harp/vazife malulü olan personelin Dul/yetimlerine ya da kendilerine, SGK tarafından Ek Ödeme ve Öğrenim Yardımı yapılır. aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere, başvuru tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde ve takip eden her yıl ek ödemeden yararlanmak isteyen Vazife malulleri ve şehit yakını Öğrenciler 2022 eğitim ve öğretim yılı için yardımı başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile SGK sayfasında ki ”Eğitim Öğretim Yardımı Talebi‘ sayfasından yapmalıdır.

e-Devlet Öğrenci Para Yardım Başvuru Ekranı Linki 2022

Devletin öğrencilere verdiği para yardımı başvuru formu e-devlet üzerinden doldurulur.

Okul yardımı almak isteyenler öncelikle e-Devlet üzerinden ön başvuru formunu doldurarak, başvuruda gerekli belgeler ilgili kuruma bildirildikten sonra başvuru sahibi aile hakkında kurum tarafından soruşturma ve değerlendirme yapılır. Yapılan soruşturma sonrasında tüm şartları taşıyan ailelere okul yardım parası bağlanır.

E-devlet Öğrenci Yardım Başvuru Ekranı

SGK Eğitim-Öğretim Yardımı Sorgulama 2022

SGK tarafından şehitlerin çocuklarının ve harp/vazife malullerinin hem kendileri hem de çocuklarına verilen eğitim ve öğretim yardım parası yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi bu yılda öğrencilere verilecek.

Eğitim ve öğretim yardımı sorgulamasını uyg.sgk.gov.tr/EgitimOgretimYardimi/ linki üzerinden yapabilirsiniz.

 

Sorgulama ekranına 11 haneli T.C kimlik numarası ve doğum tarihi ile istenen iki haneli bilgiler girilerek sorgula butonuna tıklanmalıdır. Bu şekilde kişi adına yatacak olan eğitim ve öğretim yardımını sorgulayabilir.

VGM Lise, YKS, Üniversite Okuyan Öğrencilere Para Yardımı Ne Kadar?

VGM tarafından lise, Üniversite ve yabancı uyruklu öğrenciler için eğitim yardımı almaya hak kazanan şartını sağlamaları halinde eğitim yardımı aldıkları süreler içerisinde her eğitim döneminde 8 ve 9 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) boyunca 200 TL, 650 TL, 650 TL eğitim yardımı yapılmaktadır.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, Meb’e bağlı resmi ve örgün ilkokul, ortaokul ve liselerde, üniversite okuyan öğrencilere eğitim yardımı verilmektedir. VGM tarafından Lise ve Üniversite Okuyan Öğrencilere Para Yardımı tutarları aşağıdaki gibidir:

Öğrenci Grupları Ödeme Dönemi Burs süresi Ödeme Tutarı
Lise öğrencileri (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) 9 ay 200 TL
Üniversite öğrencileri (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) 8 ay 650 TL
Yabancı Uyruklu Öğrencileri (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs) 8 ay 650 TL
VGM liseÜniversite ve Yabancı uyruklu öğrencilere verilen Burs Miktarları

Devletin Öğrencilere Verdiği 1611 TL SED Para Yardımı

Okuyan Öğrencilere 2.852,31 TL SED Maddi Yardımı Devlet tarafından zor durumda olan ailelere sosyal ekonomik destek yardımı olarak her yıl Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplanarak ödenmektedir. 2022 yılı için Devletin öğrencilere okul yardım parası desteği 2852 TL olarak yapılan bu yardım SED yani Sosyal Ekonomik Destek olarak bilinen yardımdır.

SED Desteği ile her öğrenciye 2.852,31 TL maddi yardım ödeme tarihleri EYLÜL ayı için belli oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca ortalama olarak her öğrenciye 2852 TL maddi yardım yapıldığını açıkladı. 2022 yılı ödemeleri her ayın 15’ine kadar yatırılıyor. İlköğretim, Ortaöğretim ve Lise öğrencilerinin bu destek faydalanmaları için gerekli şartları, başvuru koşullarını Öğrencilere SED Yardımı isimli içerikten öğrenebilir.

 

Sosyal ekonomik desteği yalnızca öğrencinin eğitim ve öğretim masraflarını karşılanabilmesi amacıyla verilir. Devletin üniversite öğrencilere verdiği para yardımı başvurusu e-devlet üzerinden turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkinden başvuru gerçekleştirmelidir.

Sosyal Ekonomik Destek Ne Kadar? (2022 yılı Son 6 ay)

Maddi zorluklar nedeni ile çocuklarının okul giderlerini karşılamada güçlük çeken ailelere SED adı altında İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsayan Eğitim Yardımı Ödemeleri her yıl farklı oranlarda ödenir. İhtiyaç sahibi ailelere eğitim yardımı çocuk başına 2.852,31 TL‘ye yükselmiştir.

SED hizmetinde çocuk başına ödenen destek tutarları aşağıdaki gibidir:

SED Yardım Ödemeleri Eğitim Grupları Destek Oranları Destek Tutarı
Okul öncesi çocuklara %50 1.584,61 TL
İlköğretime Devam eden Çocuklara %75 2.376,92 TL
Orta öğretime devam eden çocuklara %80 2.535,38 TL
Orta öğretim seviyesinde olup okula devam etmeyen çocuklara %50 1.584,61 TL
Yüksek öğretime devam eden çocuklara %90 2.852,31 TL
Geçici Ekonomik Destek
Geçici Ekonomik Destek
Geçici Ekonomik Destek
1.Kat
2.Kat
3.Kat
3.169,23 Lira
6.338,46 Lira
9.507,69 Lira
Bakım Tedbirli 18 yaş   1.267,69 Lira
SED YARDIMI ÖDEME MİKTARLARI 2022

SED Öğrenci Yardım Parası Nasıl Alınır?

Devlet tarafından Okuyan öğrencilere SED adı altında 2.852,31 TL’ye kadar para yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelerin okul okuyan çocukları için ailelere SED yardımı başvuru işlemleri her ilde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine veya bağlı bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine şahsen olarak bir dilekçe ile yapılmaktadır.

Maddi sıkıntılar sebebi ile çocuklarının okul yaşam giderlerini karşılamada zorluk çeken ailelere Sosyal Ekonomik Destek adı altında devlet tarafından sağlanan eğitim yardımı sağlanır. İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerini kapsayan Eğitim Yardımı Ödemeleri her yıl farklı oranlarda ödenmektedir. Aylık ödemeler halinde eğitim yardımlarının yanında devlet SED yardımları da yapmaktadır. Öğrenci okul yardım parası almak için size en yakın Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, SYDV giderek dilekçe ile okul yardım parası alabilirsiniz. Kaymakamlık binalarında hizmet veren SYDV’larına giderek bizzat devletin verdiği eğitim yardımlarına başvuru yapmanız gerekir. Eğitim yardımı talebi için ailenin kimlikleri ile aşağıdaki belgeleri götürerek başvurularını tamamlamaları gerekir.

Öğrenciye Para Yardımı Başvurusu Şartları

Öğrencilere SED yardımı başvuru şartları aşağıdaki gibidir:

TC. vatandaşı olmak

Ailenin maddi durumunun kötü olması

Hane halkı gelirinin asgari ücretten düşük olması

İlave gelir kaynaklarının olmaması

6 ayda 1 defa gelir kontrolünden geçilir ve gelir durumunun değişmesi durumunda bağlanan yardım kesilir.

Eğitim yardım parası hane başına değişir ve okuyan çocuk başına verilir.

Çocukların eğitim hayatını sürdürmeleri gereklidir.

Okulda devamsızlık yapılmaması gerekir.

Okul açık olduğu sürece yardım yapılır.

SED 2022 Öğrencilere Para Yardımı Başvurusu gerekli evraklar aşağıdaki gibidir:

Aileden başvuru yapacak kişinin ve öğrencilerin kimlik kartları

Öğrenci belgesi

Sağlık raporu

Fakirlik kağıdı

Ev kira ise kira sözleşmesi

Hanede yaşayan fertlerin kimlik fotokopisidir.

E-devlet sisteminden online olarak öğrenci yardım başvurusu haricinde Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına da başvuru yapılabilmektedir. Başvuru haricinde başvuru durumu sorgulama işlemlerinizi de e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.

Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Desteği 2022 Tutarları Ne Kadardır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı SYDV’ler aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelerin okuyan kız ve erkek çocuklarına Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) Desteği verilir. Şartlı Eğitim Yardımı sadece okulun açık olduğu aylarda verilmektedir. 2 ayda bir yapılan öğrencilere para yardımları ise aşağıdaki gibidir:

İLKÖĞRETİM   ORTA ÖĞRETİM  
ERKEK KIZ ERKEK KIZ
100 TL 90 TL 150 TL 130 TL
Öğrencilere Para Yardımı Devlet Desteği
90-150 TL ŞEY YARDIMI

İlköğretime giden erkek öğrenci için aylık 90 TL

İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL

Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL

Ortaöğretime giden kız öğrenci için aylık 150 TL olarak verilmektedir.

Öksüz yetim çocuklara ise aylık 600 TL destek verilmektedir.  

ŞEY yardımı

Öğrencilere Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Ödeniyor?

Öğrencilere (ŞEY) maddi yardım Şey ödemeleri her yıl Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılıyor. Ödeme tarihleri Tc.kimlik numarasına göre ayın 24 ve 28’i arasında yapılıyor.

Tc.Kimlik numarasına göre öğrencilere şartlı eğitim para yardımı ödeme tarihleri:

0 olanlar ayın 24’ünde, (24 Ocak, 24 Mart, 24 Mayıs, 24 Temmuz, 24 Eylül, 24 Kasım)

2 olanlar ayın 25’inde, (25 Ocak, 25 Mart, 25 Mayıs, 25 Temmuz, 25 Eylül, 25 Kasım)

4 olanlar ayın 26’sında, 26 Ocak, 26 Mart, 26 Mayıs, 26 temmuz, 26 Eylül, 26 Kasım)

6 olanlar ayın 27’inde (27 Ocak, 27 Mart, 27 Mayıs, 27 Temmuz, 27 Eylül, 27 Kasım)

8 28’inde, ayın (28 Ocak, 28 Mart, 28 Mayıs, 28 Temmuz, 28 Eylül, 28 Kasım)

Ödeme tarihi Cumartesi gününe denk gelenler Cuma günü,

Ödeme tarihi Pazar gününe denk gelenler Pazartesi günü ödemelerini alabilir.