TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ En az 13.900 TL! 700 bin kamu işçisi zam haberine kilitlendi!

Son dakika haberleri...700 bin kamu işçisi zam haberine kilitlendi. Kamuda görev yapan 700 bin işçisi için Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Masaya gelen taban maaş tekliflerinden ise bir tanesi öne çıkıyor. Bayramlarda ise ikramiye ödenecek. Belediye işçileri de masaya geldi. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) heyetleri ile bakanlıkta bir araya geldi. İşte tüm detaylar...

 

Son dakika haberi...Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 bin işçinin iki yıllık zam ve mali sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Deprem felaketi sebebiyle ertelenen görüşmelerin bu hafta sonuçlanması bekleniyor.

 

 

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) heyetleri ile bakanlıkta bir araya geldi.

Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmelerde işçi ve işveren tarafı, ikramiyenin de aralarında olduğu mali konularda görüşmelerini sürdürüyor.

şçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'in birlikte hareket ettiği görüşmelerde işveren tarafını ise Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyor. İşçi tarafının masaya getirdiği ilk teklif taban maaş ile ilgili oldu.

 

Burada en düşük brüt 15 bin lira olması ve diğer maaşların bunun üzerinde tespit edilmesi istendi. Bu noktada işveren temsilcileri 11.500 TL brüt ücret önerse de taraf1ların 15 bin liralık brüt taban ücret konusunda anlaşmalarına kesin gözüyle bakılıyor.

 

KAÇ LİRADAN BAŞLAYACAK?

15 bin liralık taban brüt ücret kabul edildiğinde işçilere ödenecek net ücret ise 12.075 TL'ye çıkmış olacak. Burada hesap şöyle yapılacak:

Brüt ücret: 15.000 TL
SSK işçi kesintisi: 2.100
İşsizlik sig.: 150 TL
Gelir Vergisi: 1.912,50 TL
Damga vergisi: 113,85 TL
Asg. Ü. İstisnası: 1.276,02 TL
Damga V. İstisna 75,96
Net ödenen ücret 12.075,63 TL

Masadaki teklife göre taban maaşın artırılmasından sonra yüzde 15'lik bir refah payının da getirilmesi söz konusu. Bu durumda bütün maaşlara yüzde 15'lik refah payı artırımı yapıldıktan sonra zam oranları uygulanacak. Böylece taban net ücret 13. 887 TL'ye kadar yükselmiş olacak.

 

6'ŞAR AYLIK ZAMLAR KAÇ İSTENİYOR

İşçi kesimi masaya taban maşa ve refah payı artışlarının ardından hem bu yılın ilk 6 ayı hem de önümüzdeki dönem için zam oranlarını da masaya getirdi.

 

Buna göre birinci 6 ay için yüzde 45 zam istenirken 2023'ün ikinci 6 ayı ve 2024 dönemi için de yüzde 5 zam ve üzerinde oluşan enflasyon oranı kadar artış talep edildi. Bunun yanında işçilere bayram ikramiyesi verilmesi de masada mutabık kalınan konular arasında bulunuyor.

İLAVE PROTOKOL YAPILMIŞTI

Kamu işçileri için yapılan son toplu sözleşme 2021 yılında imzalanırken 2022 yılında artan enflasyon sebebiyle hükümet ek bir artış yapma kararı da almıştı. Buna göre işçilere 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere yüzde 2.5 oranında ilave zam yapıldı.