Twitter sinekten yağ çıkarma peşinde

Twitter CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz Ekim ayında görevi devraldığından bu yana reklam kaybına uğrayan şirket için yeni gelir kaynakları arıyor. Twitter'ın nihayet biraz para kazanmasını sağlamak amacıyla şirket, platformdaki kullanıcıların isimlerinden para kazanmayı düşünüyor. Peki bu fikir dertlere derman olur mu? 

Twitter popüler kullanıcı adlarını açık artırmaya mı çıkaracak?

Twitter, para bulmak amacıyla giymediği montların ceplerine bakıyor.

Twitter CEO'su Elon Musk, geçtiğimiz Ekim ayında görevi devraldığından bu yana reklam kaybına uğrayan şirket için yeni gelir kaynakları arıyor. Twitter'ın nihayet biraz para kazanmasını sağlamak amacıyla şirket, platformdaki kullanıcıların isimlerinden para kazanmayı düşünüyor.

The New York Times, Aralık ayında Twitter'da çalışan kişilerin kullanıcı adlarını satma konusunda görüşmeler yaptığını bildirdi. Bu görüşmelere yakın olan isimsiz kaynaklara dayandırılan haberde, bunun kesin bir şey olmadığı ve görüşmelerin henüz devam ettiği belirtildi.

Son dönemde Twitter'ın "kullanıcı adı ticaretine" karşı koyduğu kurallar, insanların kullanıcı adlarını satmak amacıyla gerçek profilleri olmadan hesap açmalarını engelliyor. Bununla beraber, Musk'ın kendisi, silinmiş ve yıllardır kullanılmayan 1,5 milyar hesabın kullanıcı adlarını "azat etmekten" bahsetti.

 

İlk platform değil

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, geçtiğimiz Ekim ayında popüler "@" kullanıcı adlarını açık artırmaya çıkarmaya başlamıştı, ancak adlar kripto karşılığında satılıyordu. Şirket, kullanıcı adı açık artırmaları ile bazı finansal başarılar elde etti ve hatta hesaplara giriş yapmak için kullanılabilecek sahte telefon numaraları satmaya bile başladı.

Elbette, Telegram'ın bazı kullanıcı adlarını geri alması sorunsuz gerçekleşmedi. UmbyUmbreon adıyla tanınan bir kullanıcı, Telegram adının herhangi bir uyarı yapılmadan elinden alındığını iddia etti. Buna karşılık Telegram, hiçbir sistemin kullanıcı adını ticari sebeplerle elinde tutan bir hesap ile gerçekten kullanan bir hesabı mükemmel bir şekilde ayırt edemeyeceğini savundu.

Musk ve ekibi daha yeni başlıyor

 

Twitter Blue'da yapılan ve çok eleştirilen değişikliklerin yanı sıra şirket, hisse senedi alım satım uygulaması Robinhood ile yaptığı bir ortaklıkla kullanıcıların hisse senedi ve kripto fiyatlarını uygulama içinde görmelerini sağlayan özellikler ekledi.

Çarşamba günü iOS kullanıcıları Twitter'ın "En Son" sekmesini kaldırdığını ve yerine "Sizin İçin" zaman akışını getirdiğini fark etti. Bu değişiklik, daha önce kullanıcıların takip ettiği kişilerden gelen en son tweetleri ya da algoritmik olarak oluşturulan bir listeyi görmek için "En Son" ve "En İyi Tweetler" olarak ayarlanabilen sayfanın üst kısmındaki düğmeyi değiştiriyor. Artık "Sizin İçin" sekmesi varsayılan olarak ayarlı ve bu, kullanıcıları uygulamayı her açtığında "En Son" seçeneğine geçiş yapmaya zorluyor.

İşten çıkarmalar tam gaz devam ediyor

Musk, Twitter'ı satın alma işlemini tamamladığından beri şirketin çalışanlarını işten çıkarıyor.

O zamandan bu yana, şirketin orijinal 7 bin 500 personelinin %50 ila %75'inin işten çıkarıldığı biliniyor. Geçtiğimiz hafta Musk'ın veri bilimi ve mühendislik ekiplerinden 40 kişiyi daha işten çıkardığı bildirildi.

Herkes, artık akacak kan kalmadığında fişi kimin çekeceğini merak ediyor.