2023 Doğum Parası Ne Kadar Oldu? Doğum İzni Kaç Gün?

İçindekiler [Gizle]

DOĞUM PARASI NEDİR?

2023 DOĞUM PARASI NE KADAR OLDU?

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

BAKANLIK DA DOĞUM PARASI ÖDÜYOR!

2023 yılının gelmesi ile birlikte hem asgari ücrette hem emekli ve memur maaşlarında değişikliğe gidildi. Yüksek enflasyon sebebi ile 2022 yılında toplamda iki kere zamlanan asgari ücrete yeni yılda yüzde 54,66 oranında zam yapılmasına karar verildi. Enflasyon harici emekli ve memur maaş refah payı düzenlemesi ise yüzde 13,52 oldu. Buna göre emekli ve memurlara toplamda yüzde 30’luk maaş zammının yapıldığı açıklandı.

 

Yapılan maaş zamlarının ardından ilgili maaş zammı oranlarına bağlı olarak yeniden hesaplanan diğer ödeme hizmetleri de araştırılmaya başlandı. Bu noktada arama motorlarında sıklık ile sorgulanan başlıklardan birisi de doğum parası oldu. Sigortalı bir işte çalışan ve doğum sebebi ile izne ayrılan kadınlara 2023 yılında ne kadarlık bir ödeme yapılacağı, merak konusu oldu.

DOĞUM PARASI NEDİR?

 

Doğum parası, sigortalı bir işte çalışan ancak doğum sebebi ile iş hayatına ara vermek durumunda kalan kadınlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemedir.

 

2023 DOĞUM PARASI NE KADAR OLDU?

Yüzde 54,66’lık asgari ücret zammının ardından yeniden hesaplanan ödeme hizmetlerinden birisi de doğum parası oldu. Sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden ve doğum sebebi ile kariyerine ara vermek durumunda kalan kadınlara, 2023 yılında ne kadar ücret ödeneceği yetkililer tarafından açıklandı.

Asgari ücret zammının ardından yapılan hesaplara göre 2023 yılında en düşük doğum izni parasının 24 bin 909 TL’ye yükseltilmiş olduğu bilgisi kaydedildi. Söz konusu ücret sigortalı çalışanın belirtmiş olduğu Ziraat Bankası hesap numarasına aktarılmaktadır.

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

 

 

Hamileliğin 32’nci haftası itibari ile başlayan doğum izni, doğum sonrasında da devam etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, doğum izninin toplamda 112 gün olduğunu belirtmiştir.

BAKANLIK DA DOĞUM PARASI ÖDÜYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun haricinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da doğum yapan kadınlara ödeme yapıyor. Bu ödeme hizmetinde kadının çalışıp çalışmıyor olması dikkate alınmıyor. Bakanlık ilk doğuma 300 TL, ikinci doğuma 400 TL, üç ve daha sonraki doğumlara ise 600 TL tutarında ödeme yapıyor.