Maksimum haber 2022 - Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

2022 yılında SGK tarafından evlenecek çiftlere verilen çeyiz parası nasıl alınır? Kapsamında yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Devletin SGK aracılığı ile evlenmek isteyen çiftleri sevindirici desteğine başvuru yapmak için birtakım koşulları yerine getirmek gerekmektedir.

Çeyiz Parası Nedir?

SGK tarafından yeni evlenecek olan çiftler için sağladığı evlilik ödeneği, çeyiz parası olarak adlandırılır. Babasının maaşını yetim aylığı olarak alan kişilerin, evlenmeleri sebebi ile yetim aylığının kesilmesi durumunda devlet toplu olarak ödeme yapmaktadır. Devletin bu kişilere toplu olarak ödeme yaptığı tutar ise çeyiz parası olarak nitelendirilir.

Çeyiz parası, devletin evlenecek olan çiftler için hazırladığı çeyiz hesabı uygulaması ile karıştırılmaktadır. Çeyiz parası, evlilik ödeneği olarak SGK tarafından yapılmaktadır.

Çeyiz Parası Alma Şartları Nelerdir?

SGK tarafından evlilik ödemesi olarak yapılan çeyiz parası imkanından yararlanmak için aranan koşullar şunlardır:

Kadın olmak

Başvuran kişinin ilk evliliğini yapıyor olması

SGK’ya verilen başvuru dilekçesi

Başvuru yapılmadan önce evlenmiş olmak

SSK, 4/A ve 4/B sigorta kolundan yetim aylığı alıyor olmak

Devlet Kimlere Çeyiz Parası Veriyor?

SGK evlenecek olan kadınlar için çeyiz parası hizmetini sağlamaktadır. Peki, çeyiz parası kimlere verilir? Çeyiz parası başvurusunu yapabilecek kişiler şunlardır:

Anne-babası vefat etmiş ve onların yetim aylığını alan kişiler

Evlendiği için yetim aylığı kesilecek olan kişiler

Belirlenen kişiler, ikamet ettikleri il veya ilçenin SGK hizmet merkezlerine giderek başvuru yapmaları halinde, toplu olarak ödeme almaktadır.

2022 Çeyiz Parası Ne Kadar?

2022 çeyiz parası ne kadar? Çeyiz parası olarak belirlenen miktar, yetim aylığı alan kişinin maaşı üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. 4/A ve 4/B sigorta kolu üzerinden yetim aylığı alan kişiler, maaşın 24 katına kadar çeyiz parası alabilir.

4/C sigorta kolu yani emekli sandığı üzerinden yetim aylığı alan kişiler, maaşlarının 12 katı kadar toplu çeyiz parası alabilir. Çeyiz parası başvuran kişilere toplu olarak tek seferde ödeme yapılmaktadır.

Çeyiz Parası Sorgulama

Çeyiz parası sorgulaması e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet portalı üzerinden T.C. kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra, şahıs ödemeleri araması yaparak “Evlenme Ödeneği” sekmesi üzerinden sorgulama işlemi yapılabilir. SGK tarafından başvurusu onaylanan kişilerin çeyiz parası nasıl alınır? Yetim aylığı alınan banka hesabına devlet tarafından belirlenen tarihlerde yatırılmaktadır.